Bettans Blogg

Bettans Blogg

Om bloggen

Lite tankar och funderingar som dyker upp.

Ang. pumpen m.m.

NOVEMBER 2017Posted by Bettan Fri, November 10, 2017 02:46:54

Torsten ringde Konsumentverket i Stockholm som sa att det vi kunde göra var att maila installatören och reklamera reparationen, ifrågasätta varför de inte avrådde oss att reparera pumpen i maj när de visste att samma fel skulle uppstå på nytt och på nytt.
Konsumentverket i Sthlm sa att vi skulle kontakta lokala konsumentverket, Enköping att få hjälp att skriva. Men konsumentverket i Enköping har bara öppet tisdagar mellan kl. 13-15 för dropp-in besök. Då mailade jag dem och bad om ett möte. Jag fick svaret
På tisdagar mellan 13-15 finns möjlighet att få träffa mig på biblioteket. Det är drop-in som gäller, så det går inte att boka en tid. Du är välkommen!
så de verkar inte, tycker jag, så angelägna att hjälpa en.
Dåligt av Enköpings kommun att inte ha riktig konsumenthjälp.
Får vi ingen hjälp får vi skrota alltihop och då har vi kastat över 100 000 i sjön. Bedrövligt!

En kväll här när vi tittade på tv så började bilden pixla och försvinna och till slut försvinna helt. Vi trodde att det var tillfälligt för så kan det bli ibland. Men det fungerade inte dagen därpå heller så Torsten ringde Viasat för det är dem vi har. Det visade sig vara vår box som pajat. 1 300 kr för en ny som ska komma i dag.

Grävmaskinen läckte hydraulolja. Räkningen har inte kommit ännu. Suck! Aldrig får man vara glad!

Den 6 november opererade jag höger öga för gråstarr. Operationen gick bra men jag ser suddigt ännu. Genom att jag är diabetiker är en sådan op. Inte helt riskfri så därför tog de bara ett öga nu och det andra senare när detta öga blivit bra. Jag har 3 olika ögondroppar. Två för det opererade och en för det andra ögat. Ska bli skönt att kunna se ordentligt. Hoppas det finns hjälp för tummarna för ryggen kan de inte göra något åt säger läkarna. Jag har ju ”rulle” som hjälper mig när jag ska ut och gå och i affärerna gå med och få stöd av kundvagnen.

Jösses, vad tiden springer iväg. Redan 10 november och innan man vet ordet av är det 1:a Advent. Jag tycker om att ta fram ljusstakarna då. Tomten som min mamma gjort brukar också få komma fram och stå i trappen till övervåningen.

  • Comments(1)//bettan.lojdstrom.se/#post290

Snart vinter

NOVEMBER 2017Posted by Bettan Sun, November 05, 2017 03:00:40

Det är jobbigt att bli gammal när hälsan tryter och andra stora problem tillstöter.
Nu är det mina händer också. Tummarna hoppar ur-och-i läge när jag använder dem. Väldigt obehagligt och gör ont. Jag röntgade dem häromdagen. I fredags kom ett brev från röntgen att de måste komplettera med fler bilder. Bara lederna inte är så utslitna att det inte går att göra något åt det.

Vår vatten-luft-värmepump pajade ju i maj 2017. Installatören i Västerås som installerade Sanyo pumpen från början, bytte ut hela datorpaketet i utedelen. De sa något om överslag i pumpen/fläkten… Vi fick själva betala nästan 20 000 kr. (som vi turligt nog lyckats gneta ihop) av de 35 000 kr det kostade. Försäkringsbolaget Moderna Försäkringar ersatte resten. De drog av för att pumpen var 6 år.

Nu i oktober 2017 pajade den igen. Installatören säger att de har inga garantier och att den pumpen har de slutat med för samma fel uppstår igen och igen. Detta har de vetat om i flera år och då undrar man varför de inte talade om detta för oss i maj i år. Då hade vi kunnat använda de pengarna till annat alternativ. Nu menar installatören att byta ut ytterdelen till en som är kompatibel med innerdelen till en summa av 74 900 kr. som vi naturligtvis inte har. Vi har anmält till försäkringsbolaget som väntar på utlåtande och förslag från installatören. Vi känner oss lurade för vi har alltid trott att det finns garanti på nya varorna och arbete…????

Vi pratade med en av Villaägarnas jurist som sa att det är nog svårt om det inte står i avtalet… Vi vet inte hur vi ska gå vidare för firman visste ju om detta problem och har därför slutat saluföra Sanyo pumpen. Suck! Aldrig får man vara glad!

  • Comments(2)//bettan.lojdstrom.se/#post289

Trevlig Helg!

NOVEMBER 2017Posted by Bettan Sat, November 04, 2017 23:45:21


  • Comments(0)//bettan.lojdstrom.se/#post288

Efter midsommar

JUNI 2017Posted by Bettan Mon, June 26, 2017 15:26:09

Midsommarvädret kunde ha varit bättre. Varmare framför allt. Annars var helgen trevlig med nära och kära, vänner och vovvar och god mat och dryck. Skönt att alla hjälptes åt för min rygg var inte av denna värld. Förstår inte hur det ska bli med den.

Ett par dagar före min födelsedag oljade jag in lilla altanen. Torsten tog fram terrassoljan, pensel och roller. Jag låg och vilade ryggen då Torsten kom och fräste, ”skulle du inte måla altan”. Han och Rickard åkte iväg för att hämta div. prylar i Ramnäs. Jag började fixa altan. Varken rollern eller penseln hade långt skaft så jag fick krypa på alla fyra och måla. Jag har ett litet underlägg som jag använder när jag ligger på knä och rensar i landet. Det tog jag fram och hade under knäna. Det tog mig drygt 3 timmar innan jag blev klar med målandet. Sedan var ryggen helpaj. Jag satt på sängkanten mestadelen av den natten och grät för ryggen och axlarna värkte så. Jaa, hur dum får man vara… jag vill och tror att jag kan göra det som man alltid gjort och inte behövt hjälp.

Sent den kvällen sa Rickard att jag skulle komma ut och titta. Åh, så vackert! Himlen var så röd som om det brann.

För en vecka sedan var jag till ögonspec. I Uppsala. Det var gråstarr så jag satte upp mig för operation. Det är 3 månaders väntetid. Läkaren rekommenderade ögondroppar, Thealoz Duo som jag skulle ta upp till 4-6 ggr om dagen. 10 ml kostade 165 kronor… men de var bra.
Vi höll inte på att hitta dit för det var vägarbete och avstängda gator i Uppsala och när man inte känner till staden var det inte så lätt och Gps:en envisades med att vi skulle ta de gatorna. Jag kom försent och de hade då tagit in en annan patient så jag fick vänta lite. Vad gjorde det bara att jag fick komma in och inte åka hem igen.

I går Hjälpte Rickard och Hasse mig med att göra en liten tunnel av el-rör och fågelnät att sätta över de 10 jordgubbsplantorna. Torsten hade sågat till och satt ihop en ram till det.

Tråkigt! I dag regnar och åskar det lite då och då. Just nu hör jag ingen åska och passar då på att sitta vid datorn. När det är åska måste vi dra ur nästan alla el-prylar för åskan tar datorn på en gång annars.

  • Comments(0)//bettan.lojdstrom.se/#post287

Jordgubbar på tork

JUNI 2017Posted by Bettan Mon, June 19, 2017 10:10:47

I lördags åkte Torsten och Rickard för att köpa bränsle och olja till grävaren och klipparna. Torsten köpte då jordgubbar för 15: - litern.

Här ligger en del på tork efter att jag sköljt dem. De snoppas och frysas in… häärligt!!! Va då, klart att i helgen ska vi äta en hel del gubbar med vispad grädde. Smaskens, det vattnas i munnen! Våra egna jordgubbar är inte mogna och sedan är det ju inte många plantor heller.

Fixade hushållsbestyren och försökte rensa ogräs och plocka larver från vinbärsbuskarna. Larverna håller på att äta upp alla bladen på de röda och vita vinbären… Tvi!

Vår vän George kom på torsdag förmiddag. Torsten och han skulle till Stockholm för att hämta en kopiator och en stor, tjock, och tung marmorskiva med mera som skulle till Munga fritidsområde mellan Västerås och Sala. Jag och vovvarna fick vara hemma för det fanns inte plats. Tyvärr hade jag då ingen bil hemma men kunde kanske ringa grannen om det behövdes. Rickard åkte efter jobbet hem till sig och kollade posten.

Fredagen, strålande sol och varmt. Hade tänkt grilla en hel fläskfilé men hade inte tid att passa det så det fick bli i ugnen. Efter frukost och de vanliga sysslorna i köket började jag göra i ordning i lilla växthuset. Jag hade på förmiddagen fått 4 gurkplantor av Tina då vi var till henne och fick vovvarnas klor klippta.

I växthuset var det mycket prylar (skit) att städa ut. Först ställde jag krukorna på plats och fyllde dem med jord och satte ner plantorna och vattnade rejält. Fasen också, krukorna stod inte bra. Stora krukor fulla med jord och nyvattnade var tunga att baxa med. Torsten var upptagen. Han körde traktorn och hämtade träd i skogskanten som skulle sågas till ved. Växthusstädningen blev inte riktigt klart. … aj. aj. aj… ryggen.

Nu ska jag göra mig i ordning för att fara till Uppsala och göra en ögonundersökning. Hoppas de kan hjälpa mig med besvären.  • Comments(0)//bettan.lojdstrom.se/#post286

Äntligen värme

JUNI 2017Posted by Bettan Wed, June 14, 2017 23:14:08

Det har varit ett underbart väder i dag.

Då passade vi på att så morötter och plantera ut squashen från växthuset ut på landet. Hoppas den klarar av det nu när den har stått i värmen där inne.

Jordgubbsplantorna som jag köpte i maj har fått kart och de gamla plantorna blommar. Vi har rensat ogräs i landet och i morgon ska vi så bönor och ärtor. Kanske lite sent för det men det kommer det som kommer. Vi satte 6 olika sorter potatis och blasten har kommit upp en dm. Kommer inte ihåg men kanske bara 10-15 sättpotatis av varje sort.

Kryddplantorna som jag planterade i trälådan ute på altanen lever ännu... hihihi

Om jag orkar, kan för ryggen rättare sagt, ska jag se om några hallonplantor har klarat sig och hitta en ny plats att sätta dem.

Torsten fick i går åka akut till tandläkaren och dra ut en visdomstand som han hade väldigt ont i. Han kan inte tugga så det blir yoghurt och te och macka. I dag undrade han hur lång tid det tar för hålet att läka...

Förra onsdagen var vi till Uppsala och sömnapné. Jag fick en ny CPAP och andningsmask. Den apparat jag hade var för gammal och utbytt likaså masken. Jag hade haft apparaten sedan år 2004. Nya apparaten var liten och behändig och med dataminne så jag kan se hur sömnen varit och om masken fungerat bra.

Nu ska jag ta en nattdusch och sedan sträcka ut onda ryggen i sängen på rena lakan... dä´ni

Natti, natti  • Comments(0)//bettan.lojdstrom.se/#post285

Till minne

JUNI 2017Posted by Bettan Fri, June 09, 2017 10:02:03

I dag skulle min käraste och bästa vän Barbro fyllt 75 år.
Hon finns med mig varje dag. Bland annat när jag ska öppna kylskåpet finns hon där på dörren med sina virkade fjärilar. Hon gick bort 2012 i cancer. Så orättvist!
Vi lärde känna varandra i början av 70-talet då vi bodde i samma trappuppgång på nedre botten. Jösses så mycket tok och roligt vi hade för oss. Jag saknar henne oerhört.  • Comments(2)//bettan.lojdstrom.se/#post284

Längtar efter sommar!

JUNI 2017Posted by Bettan Thu, June 08, 2017 19:48:38

I lördags på radion sa de att det var pingstafton…???
Det hade vi missat. Men det är inte så konstigt eftersom man har förstört den helgen genom att ta bort annandagen så att den har blivit en ”vanlig” helg. I stället fick vi den 6:e juni som helgdag, nationaldag. Kanske de som växer upp i dag kommer att fira den som de gör i Norge på sin nationaldag den 17:e maj.

I går var vi till Uppsala igen. Jag ringde sömnapnéenheten för att beställa en ny mask och luftslang till min CPAP. Båda läckte luft. Masken hade utgått och apparaten för gammal. Jag skulle få ny mask och apparat om jag åkte dit. Sagt och gjort. Provade ut en ny mask och fick instruktioner om hur nya apparaten fungerade. I nya apparaten finns en liten ”dator” som spar alla data när jag sover om hur allt fungerat under sömnen. Det tycker jag är bra för jag har funderat om andningsuppehållen har minskat eller ökat och hur länge de är. Den visar även om masken suttit bra och fungerat maximalt. Jag invigde det nya i natt. I morse angav information att allt fungerat.

Det blåste ganska hårt när vi for hemifrån. När vi vid lunchtid lämnade Uppsala regnade och blåste det riktigt ordentligt. Vinden ville kasta bilen hit och dit. När vi for på vår väg hade ett träd blåst ner över vägen, ett hade knäckts av och låg på sidan om vägen. Flera träd på tomten hade också blåst omkull eller knäckts av. Det verkade som om det hade varit storm här medan vi var borta. Gubben fick därför ”lite” att göra i dag. Tur, inga träd över ledningarna i alla fall… puh!

I dag blåser det mycket men inte lika hårt som i går. Solen tittar fram mellan molnen då och då. Väderleken säger att det ska regna mot kvällen och vara 14-16 grader. Sedan ska det regna lite varje dag eller natt och vara ca 18-20 grader fram till den 14 juni.  • Comments(0)//bettan.lojdstrom.se/#post283
Next »